Vytvorte generátor dymu vlastnými rukami: podrobne o tom, ako sa robí hlavný prvok udiarne + 95 fotografií

Technológia chladom údená, jednoduchá a tradične používaná vo všetkých kulinárskych kultúrach sveta, je navrhnutá tak, aby produkovala chutné občerstvenie z rýb a rôznych druhov mäsa.

Vlastný udiareň v dome alebo na dacha diverzifikuje proces varenia lahôdok, najmä v prípadoch, keď ide o zanietených rybárov a poľovníkov.

Toto jednoduché a kachľové zariadenie môže byť zostavené z improvizovaných prostriedkov v rôznych situáciách.

Skladacie dymovne vlastnými rukami

Môžete postaviť dočasnú udiareň priamo na mieste rybolovu alebo vytvoriť stacionárnu štruktúru na nádvorí domu, ktorá vám poskytne kulinársku fantáziu a vychutnáte si jedinečnú údenú chuť bez poškodenia vášho zdravia.

Hlavným princípom fajčenia je predĺžená fumigácia dymom pri určitej teplote predolených výrobkov.

Preto predtým, ako pristúpime k štúdiu rôznych receptov na údené ryby alebo klobásy, musíte dostať udiareň - kameru, v ktorej bude dym produkovaný v požadovanom režime a s požadovanými vlastnosťami.

Hlavným pracovným zariadením udiarne je generátor dymu, ktorý môžeimprovizovaných prostriedkov.

Potravinovú komoru je možné postaviť tak, že sa druhá životnosť poškodenej chladničky, plynového sporáka, kovových sudov a plynových fliaš.

Prenosné a skladacie domáce udiarne sú najvhodnejšie na použitie. Dá sa demontovať a skladovať, ako aj vybrať pre pikniky, lov a rybolov.

Dizajn prefabrikátu umožňuje vykonať vylepšenia, vymeniť diely a kontajnery. Na výrobu takéhoto dymového zariadenia potrebujete starú plynovú fľašu, dve kovové sudy, oceľové plechy a tyče, 5 polmetrových kusov rúr s priemerom 10 cm, z nástrojov - bulharský, vŕtač a zvárací stroj.

Plynová fľaša sa stáva ohniskom, fajčiarske komory sú vyrezané z kovových sudov, v ktorých sú inštalované kovové siete a potravinové tyčinky.

Komín sa montuje z potrubí, do ktorého sa vkladá domáci generátor dymu - zariadenie na výrobu a dodávku dymu do potravinových komôr. Teplota dymu súčasne je regulovaná dĺžkou odnímateľnej rúry.

Princíp činnosti a montáže generátora dymu

Predtým, ako urobíte generátor dymu vlastnými rukami, musíte predstaviť princíp činnosti udiarne: v peci kvôli neustálemu ohrevu palivových tavidiel, dym prechádza potrubím, chladí na požadovanú teplotu - od 20 do 40 stupňov Celzia,v závislosti od spracovaného produktu.

Tu dochádza k čisteniu škodlivých nečistôt a usadzovaniu kondenzátu, po ktorom dym vstupuje do fajčiarskej komory, aby splnil svoj účel.

Teleso generátora dymu na fajčenie môže byť akékoľvek kovové náradie, napríklad plechovka alebo hlboká panvica, na ktorej veko musíte vyvŕtať otvor pre armatúru - časť spájajúca komín.

Piliny určené na horenie sú umiestnené na dne nádrže na boku vo výške asi 3 cm od dna, je potrebné zabezpečiť otvor na zapálenie.

V tomto prípade sa potom vytvorí spojenie pre akvarijný kompresor a oproti ohnisku je otvor pre odťah spalín, ktorý je pripojený k potravinovej komore.

Fotografia ukazuje, ako môže vyzerať domáca udiareň s generátorom dymu.

Rôzne konštrukcie generátorov dymu

Vzhľad a funkčnosť domáceho generátora dymu závisí od situácie. Dočasné stavby je možné postaviť za 5 minút, ale s vážnejším prístupom je možné získať kvalitu a estetiku.

Kompresor generátora dymu môže byť inštalovaný buď v spodnej alebo hornej časti skrine. Namiesto akvarijného procesora môžete použiť akékoľvek iné elektrické čerpadlo s kapacitou 4-5 wattov.

Hlavným účelom kompresora je dodávať na tento účel kyslíkRemeselníci a fanúšikovia môžu nastaviť chladiče a ventilátory z rôznych zariadení.

Existuje mnoho možností pre výber skrine, môže byť vyrobená z tepelne odolného potrubia, môžete použiť rôzne možnosti pre výfukové potrubia, pridať konštrukciu do kontajnera pre montáž kondenzátu, obyčajný vodný tee sa používa ako ejektor.

Miesto vznietenia je možné zlepšiť pripojením kovovej špirály na dno telesa.

Fotografie generátora dymu vlastnými rukami