Studená údená udiareň: ako postaviť miestnosť a generátor dymu + 94 fotografií

Čo by mohlo byť chutnejšie ako domáce údené mäso? Mnohí majstri sa zaujímajú o popis princípu vytvárania domácich nástrojov užitočných v domácnosti.

Hotové výrobky sú zachytené na fotografii, fajčiari, ktorí fajčia za studena, sa môžu vyrábať ručne. Domáce výrobky sú vítané.

Nezávislá výroba stavby

Fajčenie za studena je spracovanie potravín s dymom, ktorý má teplotu 32 stupňov. Tento proces by mal byť organizovaný správne, takže majster bude musieť zistiť, ako správne vyrobiť udiareň. Je dôležité nerobiť chybu v stavebnom pláne.

Je potrebné, aby sa horúci dym ochladil. Na tento účel použite tunel, ktorý spája pec s oddelením, kde sú umiestnené výrobky. Dĺžka tunela sa môže pohybovať medzi 2-7 m. Táto vzdialenosť sa berie do úvahy pri výpočte dĺžky komína.

Ak sa ohnisko nachádza vo vzdialenosti väčšej ako 7 m od udiarne, problémy s podložkami sa zvyčajne nevyhnú.

Ako zariadenie pracuje?

Princíp činnosti vlastnej udiarne môže byť znázornený nasledovne. Spracovanie potravínmôže trvať 3 dni. Proces môže pokračovať niekoľko týždňov.

Hlavnou vecou je zabezpečiť, aby proces údenia prebiehal rovnomerne. V komore na fajčenie nie je možné miešať rôzne druhy potravín.

Jedlo je potrebné variť naraz. Je dôležité triediť produkty podľa veľkosti.

Prečítajte si viac o konštrukcii udiarne

Ak chcete vytvoriť ohnisko, musíte vykopať výkop s rozmermi 50x50. Tieto hodnoty môžu byť väčšie. Často šírka s hĺbkou jamy do meter.

Spodná časť ohniska môže byť vyrobená z tehly, potom ju prikryte plechom. Nie je potrebné pripravovať cementovú maltu. Tehly dosť tesné blízko pri sebe. Strany tiež tehlové. Tu na kladenie potrebujete hlinenú maltu.

Pri vytváraní výkresu udiarne s údeným dymom je potrebné brať do úvahy odľahlosť jednotlivých častí konštrukcie a rozmery materiálov.

Pod komínom s priemerom 25 cm sa vykopáva výkop. Zhora musí byť uzavretá plechom zo železa. Aby sa zabránilo vniknutiu dymu, je listový materiál pokrytý zeminou.

V mieste, kde sa nachádza udiareň a komín, umiestnili filter. Ako hlavný prvok sa mriežka kovu s malými bunkami. Nasaďte si čistý hustý materiál. Filter chráni hotový výrobok pred sadzami.

Je dôležité, aby bola udiareň trvanlivá a spoľahlivá. V tomto prípade bude štruktúra stabilná.a nespadne, ak sa ho niekto náhodne dotkne. V hornej časti fajčiarskej haly sú vybavené nerezovými tyčkami.

Ich hrúbka sa pohybuje v rozsahu od 8 do 10 mm. Sú trvanlivé a na ne je zavesené jedlo pripravené na fajčenie. Zvyčajne sa jedlo zavesí na špeciálne háčiky. Alternatívnou náhradou je pravidelná mriežka.

Najjednoduchší systém

Dymovňa sa považuje za variant rozpočtu, ktorý umožňuje veliteľovi ušetriť stavebné materiály a čas strávený na stavbe.

Komora s výrobkami sa odoberá z ohniska na 2 m. Základom udiarne môže byť kovová hlaveň.

Fáza práce

Po stanovení veľkosti udiarne si môžete prejsť na výstavbu. Najprv musíte vykopať dieru pod požiarnou komorou. Jeho dno je pokryté plechom. Vďaka tomu je možné zaistiť rovnomernejšie tlejenie triesok a pilín.

Ďalšou etapou práce je inštalácia komína. Na zakrytie vrchu je potrebný vykopaný výkop. Na tento účel sú vhodné len nehorľavé materiály.

Jam môže byť pokrytý listom bridlice. Vrchný komín pokrytý pôdou, aby bola zaistená tesnosť.

Dymová komora je usporiadaná vo valci s odrezaným dnom. Pod namontovaným sieťovým kovom, ktorý dal vrecúšku. Kombináciou týchto materiálov sa účinne rieši problém filtrovania častíc sadzí.

Na vrchu skrutiek na hlave pripevnite kovový rošt, ktorý sa stiahne z okraja 20 cmmožnosť použiť voliteľné, môžete obmedziť tyče s háčikmi.

Aby bolo možné plne porozumieť všetkým nuansám, musíte sledovať príslušný videoklip.

Pri údení za studena potraviny postupne strácajú vlhkosť. V procese sušenia preniká dym hlbšie do produktov. Výsledkom sú mäsové a rybie pochúťky s lahodnou chuťou.

Keď je jatočné telo starého zvieraťa údené, jeho mäso zostane drsné. Aby sme neboli sklamaní, musíte sa najprv riadiť receptami, ktoré už mnohí testovali. Experimenty s chuťou je najlepšie ponechať na neskôr.

V hotovej udiarni sa nachádza niekoľko grilov a paleta. Je lepšie zvoliť si výrobok s veľkou kapacitou, aby sa fajčenie vykonávalo rovnomernejšie.

Pre milovníkov dlhých túr je potrebná udiareň z kovu s hrúbkou 0,8 mm. Pri chate je možné inštalovať ťažšie varianty, kde hrúbka oceľového telesa je 2 mm.

Fotografie z údenín údených údeným mäsom vlastnými rukami